Jaké informace o Vás mohou kolovat od července 2019

applied mathematics & software development group

Jaké informace o Vás mohou kolovat od července 2019

Připravovaná novela o léčivech, která by měla být schválená na konci prázdnin 2018 v sobě zahrnuje novinky, které umožní sdílení Vašich dat o předepisovaných lécích. Nebude záležet, zda se jedná o praktického lékaře, onkologa, gynekologa, kožního specialistu nebo psychiatra. Každý lékař, pokud se novela schválí, bude mít možnost od července 2019 nahlédnout, jaké léky máte předepisované a skutečně vyzvednuté.
Bez vašeho vědomí, bude udělen automatický souhlas s předáváním informací mezi lékaři. Toto se někomu nemusí líbit a nebude chtít takto na sebe vyzradit, že se léčí například s nějakým dermatovenerologickým problémem nebo psychickou poruchou apod. V takovém případě je možnost souhlas odvolat, ale tím zamezíte k přístupu těchto informací „všem lékařům“ a to nejen těm v ordinacích, ale také záchranné službě a nemocnicím. Ke zrušení souhlasu nestačí navštívit předmětného lékaře, ale je nutné toto provést osobně na úředním místě CzechPointu a tam nechat Váš souhlas zrušit. Existuje také druhá možnost, která je podle všeho v současné době pro 99,5% lidí neschůdná a to udělat takové zrušení souhlasu elektronicky. To vyžaduje mít elektronický občanský průkaz s čipem (průkazy se vydávají od 1.7.2018) dále počítač a k němu čtečku, která takový průkaz přečte a přístup na internet. Tedy toto řešení budou jednou v blízké budoucnosti jistě používat mladí lidé, ale nedovedeme si představit důchodce, že by toto druhé řešení kdy použil.
Uvidíme, co připravovaná novela o léčivech v praxi přinese lékařům a pacientům a jakou vyvolá společenskou diskusi. Mezi celebritami to bude také jistě velmi probírané téma, protože jistě nebudou chtít, aby je vláčel bulvární tisk s tím, že se léčí například s psychickou poruchou. To co je v jiných zemích tajné i pro ostatní lékaře, bývá u nás veřejným tajemstvím. Takto bude možné informace získat nebo ověřit z více zdrojů přesto, že se jedná o lékařské tajemství. Ministerstvo zdravotnictví v tomto spatřuje pouze pozitiva a koná tak v dobré víře vedoucí ke zlepšení poskytované péče. Nechme se překvapit, jak nakonec dopadne finální schválení připravované novely.

Zpět na zpravodajství