OECD doporučuje Česku zlepšit zdravotnictví, ekonomika poroste o 3,8 %

applied mathematics & software development group

OECD doporučuje Česku zlepšit zdravotnictví, ekonomika poroste o 3,8 %

31.7.2018 OECD doporučuje Česku zlepšit zdravotnictví, ekonomika poroste o 3,8 %

České zdravotnictví si ve srovnání s ekonomikami střední a východní Evropy vede dobře, rezerv ve svém uspořádání však má celou řadu. V systému je třeba snížit roli státu, přizpůsobit ho stárnutí populace či upravit fungování tak, aby byla efektivněji využívána nemocniční péče. To jsou hlavní závěry Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), které v polovině července v Praze představil generální tajemník OECD Angel Gurría.
Generální tajemník OECD Ángel Gurría představil také ekonomickou prognózu pro Česko. OECD odhaduje letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Za růstem ekonomiky je především silná poptávka podpořená růstem mezd a export. Většímu růstu ekonomiky ale brání trh práce, na kterém mají firmy problém najít vhodné pracovníky. Nezaměstnanost v ČR je totiž jedna z nejnižších ze zemí OECD. Letos by přitom měla klesnout na 2,4 procenta z loňských 2,9 procenta. V roce 2019 OECD očekává další pokles na 2,3 procenta.
Zpráva zdůrazňuje, že financování důchodů a zdravotní péče zaujímá více než 43 % státního rozpočtu. Pro navýšení peněz do zdravotnictví by se měl podle OECD rozšířit záběr povinných odvodů. Organizace také doporučuje snížit roli státu, efektivněji využívat nemocniční péči či navýšit kapacitu lékařských fakult. Česko by také mělo zvážit zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol a zavedení daně na slazené nápoje či vysoce kalorické potraviny.
Jednou za deset let vydává OECD zprávu, která monitoruje životní prostředí. Z té letošní vyplývá, že Česká republika patří k zemím s nejvyšší mírou úmrtnosti v důsledku znečištění ovzduší.
Podle OECD to umocňuje skutečnost, že česká ekonomika klade důraz na uhlí, intenzivní průmyslovou a zemědělskou činnost a rozvoj silniční infrastruktury. Česko by podle organizace mělo vyvinout větší úsilí při snižování emisí ze silniční dopravy.

Zpět na zpravodajství