Nemocnice na Homolce opět obhájila mezinárodní akreditaci kvality

applied mathematics & software development group

Nemocnice na Homolce opět obhájila mezinárodní akreditaci kvality

29.5.2017 Nemocnice na Homolce opět obhájila mezinárodní akreditaci kvality

Pražská Nemocnice Na Homolce popáté získala mezinárodní akreditaci kvality péče JCI (Joint Commission International). Informaci sdělila mluvčí Martina Dostálová.
Titul se uděluje na tři roky a nemocnice ho poprvé obdržela v roce 2005. V Česku má tento certifikát ještě Fakultní nemocnice v Ostravě a pražský Ústav hematologie a krevní transfúze.
Dodržování standardů kvalitní a bezpečné zdravotní péče zjišťovali inspektoři JCI v Nemocnici Na Homolce minulý týden. „Těší mě, že jsme tento náročný úkol zvládli a akreditaci obhájili. Standardy JCI mají přes 1200 skórovaných indikátorů kvality a my jsme museli být připraveni na přísnou kontrolu všech,“ uvedl ředitel nemocnice Ivan Oliva.
Mezinárodní tým inspektorů JCI se letos v nemocnici zaměřil na průchod pacienta nemocnicí od příjmu přes jeho překlad až po propuštění. V souvislosti s tím se zajímal o potenciální rizika pro pacienta, o připravenost nemocnice na případnou evakuaci a o kvalifikaci zdravotníků. Vedle toho inspektoři sledovali i práci vybraných lékařů a sester.
Podle Dostálové je ale získaná akreditace JCI zárukou toho, že nemocnice sleduje řadu aspektů, mezi nimi i to, zda jsou respektována práva pacientů a jejich blízkých, zda nemohou být zaměněni pacienti nebo údaje ve zdravotnické dokumentaci, zda se dbá na prevenci a kontrolu nemocničních infekcí, zda jsou dodržována pravidla skladování a podávání léčiv a nakládání s odpady nebo zda jsou zaměstnanci průběžně vzděláváni.
Zdroj: ČTK