Léčba chronických ran amniovou membránou má výborné výsledky

applied mathematics & software development group

Léčba chronických ran amniovou membránou má výborné výsledky

16.5.2017 Léčba chronických ran amniovou membránou má výborné výsledky

Hojení chronických ran například z bércových vředů a proleženin výrazně napomáhá léčba pomocí amniové membrány získané z placenty.
Léčba je úspěšná až u 90 procent pacientů. Prokázal to pilotní projekt, který od února provádí výzkumný tým Národního centra tkání a buněk v Léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) v Humpolci na Pelhřimovsku.Oznámila to Elen Šťastná ze společnosti PrimeCell Therapeutics, pod kterou Národní centrum tkání a buněk patří.
„Aplikace amniové membrány urychlila proces hojení a obnova kožního krytu probíhala bez viditelných známek jizvení,“ řekla Šťastná. Pilotní projekt se týkal téměř 20 pacientů, úspěšnost léčby se prokázala u 60 až 90 procent z nich. „Čísla odpovídají datům ze zahraničí, teď pokračujeme s dalšími pacienty,“ uvedla Šťastná.
Další vývoj bude podle ní spočívat hlavně ve výběru vhodného nosiče a způsobu balení léčiva tak, aby byla jeho aplikace jednoduchá, rychlá, pro pacienty přívětivá a zároveň zůstala zachována účinnost výsledného produktu. Národní centrum tkání a buněk zahájilo také proces patentování a ochrany přípravku.
Amniová membrána se dosud využívala jen v očním lékařství, například při poleptání oka. Membránu odborníci získávají z placent, které matky po porodu věnují na léčebné účely. Tuto zatím jinak drahou léčbu chronických ran pomocí amniové memrány umožnil pacientům humpolecké LDN dar Nadačního fondu regenerativní medicíny. Získaných 300.000 korun pokrylo náklady na léčbu až 15 pacientů, jejichž rána nevykazovala známky hojení déle než devět týdnů.
Hojení chronické rány je obtížné a zdlouhavé. Dotýká se nejen pacienta a jeho blízkých, ale zasahuje i celou společnost, protože léčba je nákladná. Národní centrum tkání a buněk odhaduje, že jen v ČR je až 200.000 pacientů postižených tímto onemocněním a náklady na jejich léčbu včetně dopadů socioekonomických činí řádově až miliardy korun ročně. Vyvíjený produkt umožní rychlejší zhojení rány včetně plnohodnotné obnovy kožního krytu a rychlejší návrat pacienta do společnosti.
Národní centrum tkání a buněk je inovativní biotechnologická společnost, zdravotnické zařízení, výrobce léčiv moderní terapie a tkáňové zařízení. Čtvrtinu akcií této firmy drží ministerstvo zdravotnictví, zbývající patří privátní firmě PrimeCell Therapeutics.
Zdroj: ČTK