Farmaceutickou továrnu v Jevanech koupil indický Serum Institute

applied mathematics & software development group

Farmaceutickou továrnu v Jevanech koupil indický Serum Institute

28.4.2017 Farmaceutickou továrnu v Jevanech koupil indický Serum Institute

Indická farmaceutická společnost Serum Institute, která je největší výrobce vakcín na světě, koupila nefunkční továrnu v Jevanech u Prahy. V budoucnu chce firma v areálu vyrábět vakcíny proti obrně.
Za nemovitost zaplatí Serum Institute americké společnosti Nanotherapeutics 72 milionů eur (přes 1,9 miliardy Kč). Na dalších 30 až 40 milionů eur vyjde investice do nového provozu, uvedl server Info.cz. Koupě továrny v Jevanech je teprve druhou zahraniční investicí Serum Institute od roku 2012, kdy indická farmaceutická firma koupila továrnu v Holandsku. „Tato akvizice zvýší naši produkci injekčních vakcín proti obrně čtyřnásobně až na 200 milionů dávek v roce 2019. Tím se dostaneme do čela producentů injekčních vakcín proti obrně na celém světě,“ řekl výkonný ředitel firmy Serum Institute Adar C. Poonawalla.
Společnost podle něj již uhradila 45 milionů eur. Zbytek transakce je splatný v příštím roce. Nyní nefunkční továrnu v jevanské části Bohumil postavila státní firma Sevac, která tam chtěla zpracovávat krevní plazmu. Dokončení areálu se ale stále prodlužovalo a také prodražovalo, takže si továrna na konci 90. let vysloužila přezdívku Bílý Temelín. Na rozdíl od jaderné elektrárny Temelína ale továrna na krevní plazmu přes investici za víc než 750 milionů korun nic nevyrobila.
Zdroj: EURO