Léky na odvykání kouření stojí denně asi jako krabička cigaret

applied mathematics & software development group

Léky na odvykání kouření stojí denně asi jako krabička cigaret

14.6.2017 Léky na odvykání kouření stojí denně asi jako krabička cigaret

Léky, které pomáhají pacientům s odvykáním kouření, stojí denně asi jako krabička cigaret. Pojišťovny je neplatí, některé na ně ale přispívají. Na semináři v senátu to řekla předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.
V Česku přestává podle ní kouřit ročně asi milion lidí, většina z nich se o to pokouší bez jakékoliv pomoci a jejich úspěšnost je nízká. „Léky nejsou a nikdy nebudou proti kouření. Jsou proti abstinenčním příznakům,“ vysvětlila Králíková. Jde o kombinaci nikotinu, antidepresiva a léku na zvládnutí závislosti. Užívat by se měly aspoň tři měsíce, ideálně ale půl roku. Pokud pacienti vydrží nekouřit šest měsíců, je úspěšnost 70 až 80 procent.
Zvyšuje ji také pravidelný dohled odborníků. Pojišťovny, které na léčbu kouření přispívají, často požadují potvrzení z centra pro závislé na tabáku. Podle Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku je to mezi 400 až 4000 korunami ročně, přispívají čtyři z nich.
Králíková doporučuje, aby se problematice kouření věnovali ve svých ambulancích zejména praktičtí lékaři. „Je třeba se každého pacienta zeptat na kouření, protože jinak má pocit, že kouření na jeho nemoc vliv nemá. Měl by také dostat doporučení, že má přestat,“ uvedla.
V Česku je podle odborníků asi 1,4 milionu kuřáků. Sedm z deseti by rádo přestalo. Úspěšnost odvykání bez odborné pomoci je jen asi čtyři procenta. Po roce léčby v centrech pro závislé na tabáku je to asi 39 procent. Těch je v Česku asi 36, jejich péče je hrazená ze systému veřejného zdravotního pojištění, pacienti si platí léky. Pomoc mohou zájemci najít i ve zhruba 150 lékárnách, které poskytují poradenství, či u asi dvou stovek vyškolených ambulantních lékařů.
Odborníci zaznamenali větší zájem o odvykání kouření už před začátkem platnosti zákona, který zakazuje od 31. května kouření v restauracích.
Zdroj: ČTK