Zákaz kouření přinese pokles infarktů i vyšší náklady pro hospody

applied mathematics & software development group

Zákaz kouření přinese pokles infarktů i vyšší náklady pro hospody

31.5.2017 Zákaz kouření přinese pokles infarktů i vyšší náklady pro hospody

Zákaz kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách, který začne ve středu, přinese pokles počtu infarktů i vyšší náklady pro hospodské.
Infarktů podle odborníků možná ubude už v řádu týdnů. V posledních týdnech přibývalo zájemců o léčbu závislosti na kouření. Hospodské ale kvůli přípravě na zákaz čekají desetitisícové výdaje. Za porušení zákazu pak hrozí pokuty, pro fyzické osoby hned od středy a pro hospody a restaurace za 90 dní.
Od 31. května bude platit takzvaný protikuřácký zákon. Zakazuje kouření ve veřejných uzavřených prostorách. Předzahrádky restaurací, pokud na nich má být kouření povoleno, musí být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) označeny jako prostor pro kouření. Zakázané bude také třeba kouření na venkovních dětských hřištích. Opět bude zakázané i na zastávkách MHD, nyní se nesmí kouřit jen pod přístřešky. Nadále budou moci fungovat kuřárny. Zákon nově upravuje také prodej alkoholu.
Pro kuřáky platí za porušení zákazu už od středy pokuta až 5000 Kč. Provozovatelům prostor, kterých se zákaz týká, hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Sankce budou ale moci dostat na rozdíl od fyzických osob až za 90 dní od účinnosti zákona. Tento čas mají na upravení prostor. Zákon například ukládá, že všechny prostory dotčené zákazem musí být u vchodu označeny značkou „zákaz kouření“.
Například radnice Prahy 1 posílí od středečního zákazu kouření kontroly v restauracích a barech. Omezí se ale zpočátku na varování provozovatelů. Ostatní městské části, které oslovila, posílení kontrol zatím neplánují a spolehnou se na práci strážníků a dalších institucí. Pražští strážníci však nechystají kvůli zákazu kouření speciální kontrolní akce.
Příprava na zákaz kouření může restaurace a hospody vyjít na desetitisíce korun. Řada z nich bude chtít pro hosty před restaurací umístit popelníky, případně postavit přístřešky a provizorní kuřárny. Cena za zábor prostranství se pak může vyšplhat na deset korun za čtvereční metr na den, což ročně představuje tisíce korun. Řekl Zbyněk Švec, zakladatel společnosti ASW Systems dodávající technologie do restaurací.
Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka provozovatelům vadí rozdílný přístup obcí i městských částí k podmínkám pro vznik kuřáckých koutků před provozovnami. Třeba Praha 6 restaurace vyzvala, aby si před dveře popelníky postavily jen, když u nich budou samy udržovat pořádek. Praha 1 původně slibovala umístění popelníků zdarma, ale nyní za ně požaduje poplatky. Asociace proto vyzvala obce, aby restauracím vycházely vstříc, a snažily se tak zabránit vzniku zbytečného nepořádku.
Pražský magistrát spolu s Prahou 1 se včera zapojily do kampaně Nadačního fondu Čisté město týkající se nedopalků. Po centru města se budou v dalších dnech pohybovat týmy ve žlutých tričkách s logem kampaně, které budou upozorňovat kuřáky, aby nedopalky nezahazovali. Součástí bude i letáková kampaň a rozdávání mobilních popelníků. Zapojí se postupně i další městské části. Podle asociace restaurací ale obce problém neodstraní, když nepovolí umístění popelníků před hospodami.
Zákaz kouření přinese kromě nových povinností pro hospodské podle odborníků snížení počtu infarktů. Pokles by mohl nastat v řádu týdnů především mezi lidmi do 60 let. Novinářům to řekla odbornice na odvykání kouření Eva Králíková. Pokles očekává v řádu procent, některé studie ze zemí, kde platí obdobný zákaz, podle ní uvádějí i 17procentní snížení. Pokud by v Česku nastal pokles o 15 procent, uniklo by infarktu asi 5500 lidí. Podle Králíkové by tak zároveň klesly zhruba o půl miliardy náklady na hospitalizace. Pokles výskytu rakoviny plic či chronické obstrukční plicní nemoci se projeví zřejmě až za delší dobu.
Podle odborníků kouří v Česku asi čtvrtina populace a na plicní nemoci ročně zemře přes 10.000 lidí. Spotřeba cigaret v Česku v roce 2015 podle údajů Českého statistického úřadu meziročně stoupla o 3,1 procenta. Jeden obyvatel tak v průměru vykouřil 2010 cigaret, tedy asi 100 krabiček. Data za loňský rok zatím nebyla k dispozici.
Vedle kouření zmíněný zákon nově upravuje prodej alkoholu. Už dřívější legislativa zakazuje prodávat alkohol lidem zjevně podnapilým nebo zdrogovaným. Nově má prodejce povinnost takového člověka vyzvat, aby z provozovny odešel, a dotyčný musí výzvu poslechnout.
Zdroj: ČTK